Върховният съд на Колорадо обяви, че бившият президент Доналд  няма

...
Върховният съд на Колорадо обяви, че бившият президент Доналд  няма
Коментари Харесай

Върховният съд на Колорадо забрани на Тръмп да се кандидатира за Белия дом

Върховният съд на Колорадо разгласи, че някогашният президент Доналд  няма право да се кандидатира за Белия дом според клаузата на Конституцията на Съединени американски щати за възстание и го в профил от бюлетината за първичните президентски избори в щата, като по този метод приготви евентуален конфликт в най-висшата правосъдна инстанция на страната, която да реши дали водачът за номинацията на Републиканската партия (РП) може да остане в конкуренцията, съобщи Българска телеграфна агенция.

Решението на съда отбелязва първия случай в историята, когато раздел 3 от 14-ата корекция е употребен за дисквалифициране на претендент за президент.

" Мнозинството от съда смята, че  е дисквалифициран да заема президентския пост според раздел 3 от 14-ата корекция ", написа в решението на съда.

Най-висшата правосъдна инстанция на Колорадо анулира решение на арбитър от областен съд, който откри, че  е подбуждал към въстание поради ролята си в нападението против Капитолия на 6 януари 2021 година, само че съобщи, че той не може да бъде изключен от изборните описи, защото не е ясно дали наредбата е предопределена да обхване президентския пост.

Съдът отсрочи решението си до 4 януари или до произнасянето на Върховния съд на Съединени американски щати по делото.

Адвокатите на  бяха дали обещание да апелират всяка дисквалификация неотложно пред Върховния съд на Съединени американски щати, който има последната дума по конституционните въпроси.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР